GYNEKOLOGISEN KIRURGIAN SEURA RY:N SÄÄNNÖT
1 § NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Gynekologisen Kirurgian Seura (GKS) ry, nimen epävirallinen lyhenne on GKS, ja kotipaikka on Helsinki.
2 §TARKOITUS JA TOIMINTA
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää gynekologisen kirurgian ammatillista, tieteellistä ja opetuksellista tasoa ja tukea tätä toimintaa sekä aatteellisesti että taloudellisesti.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa gynekologisen kirurgian kannalta tärkeiden asioiden valistus- ja kasvatustyötä järjestämällä koulutustilaisuuksia, kouluttamalla jäseniään, suorittamalla tiedotus- ja julkaisutoimintaa sekä edistämällä alan harjoittelu-, koulutus- ja tutkimustoimintaa.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta ja järjestää asianomaisella luvalla rahankeräyksiä ja arpajaisia.
3 § JÄSENET
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi hallitus voi anomuksesta hyväksyä henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita gynekologisesta kirurgiasta.
Yhdistyksen hallitus voi hyväksyä yhdistykseen myös kannatusjäseniä, joilla ei kuitenkaan ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa.
Kunniajäseniksi voi yhdistyksen vuosikokous kutsua hallituksen esityksestä henkilöitä, jotka ovat erityisen ansiokkaasti toimineet yhdistyksen hyväksi. Kunniajäsenet eivät maksa jäsenmaksua.
Varsinaisilta jäseniltä perittävän jäsenmaksun sekä kannatusjäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous.
Kaikilla jäsenillä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa.
Eroavan jäsenen on suoritettava kaikki taloudelliset velvoitteet, jotka hänelle kuuluvat sinä kalenterivuonna, jona eroaminen tapahtuu.
Jos yhdistyksen jäsen ei suorita jäsenmaksuaan tai toimii yhdistystä vahingoittavalla tavalla, on yhdistyksen hallituksella oikeus erottaa hänet. Ennen päätöksen tekemistä on asianomaiselle jäsenelle varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa paitsi silloin, kun erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.
4 § HALLITUS
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja vähintään kolme (3) tai enintään kahdeksan (8) muuta jäsentä.
Hallituksen jäsenten toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä nimittää rahastonhoitajan, sihteerin ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Se voi myös asettaa avukseen toimikuntia määräajaksi tai erityistä tehtävää varten jonkun myös hallituksen ulkopuolelta.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan ja sen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsentä sitä vaativat. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.
5 § YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja kumpikin erikseen.
6 § TILIT
Yhdistyksen tilikausi on yksi vuosi, 1.5.-30.4., ensimmäinen kestää toukokuuhun 2002.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
Yhdistykselle valitaan yksi (1) tilintarkastaja ja yksi (1) varatilintarkastaja, joiden toimikausi on kalenterivuosi.
7 § YHDISTYKSEN KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta joko lähettämällä kutsu kirjallisena kullekin jäsenelle tai julkaisemalla kutsu yhdistyksen kotipaikkakunnalla ilmestyvässä sanomalehdessä.
Hallitus kutsutaan koolle henkilökohtaisella tiedonannolla.
8 § YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä touko-marraskuun aikana.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Ylimääräinen kokous on pidettävä viimeistään kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun kokousta on asianmukaisesti pyydetty.
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla yksi (1) ääni.
Yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Yhdistyksen kokous voi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuden muillekin kuin yhdistyksen jäsenille.
9 § VUOSIKOKOUS
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus;
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa;
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys;
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto;
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä;
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus;
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet;
9. valitaan yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja;
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
Ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa käsitellään ne asiat, jotka kokouskutsussa on mainittu sekä ne hallituksen esittämät asiat, jotka päätetään ottaa käsiteltäväksi ja joita ei tarvitse mainita kokouskutsussa.
10 § SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN
Päätös yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.